Lesu Ilvei - Date geografice

Comuna Leşu este situată la poalele munţilor Bîrgăului. Gospodăriile sunt dispuse pe Valea Leşului (afluent al Ivei) şi pe cele ale afluenţilor săi, precum şi pe dealurile din bazinul Leşului.
Distanţa de la centrul de comună până la cel mai apropiat oraş - Sangeorz-Bai - este de 17 km, până la oraşul Năsăud este de 30 km, iar până la reşedinţa de judeţ - municipiul Bistriţa - este de 60 km. Cea mai apropiată gară CFR este Leşu Ilvei (5 km); gara Ilva Mica (cu oprire pentru trenurile accelerat) este la o distanţă de 10 km. Singura cale de acces spre comună este drumul judeţean 172C - asfaltat partial. Din centrul de comună până în satul Lunca Leşului este o distanţă de 6 km.
Comuna Leşu se învecinează cu localităţile Ilva Mică, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului şi Prundu Bârgăului.

Leşu, jud. Bistrita Nasaud
Relieful comunei este deosebit de variat şi frământat. El cuprinde văi, lunci şi munţi şi se situează în cazul dealurilor de la 700-1200 m. până la 1612 m., cât are vârful Heniu, cel mai înalt din Munţii Bârgăului.
Luncile Leşului sunt: lunca Blidarului şi lunca Husadişului. Dealurile care înconjoară vatra satului poartă denumiri interesante, iar zona montană este reprezentată de: Heniu, Muncelul, Arandaşul, Măgura Neagra şi vârful Măgurii. Aceştia sunt acoperiţi cu păduri de conifere şi foioase, în care găsesc condiţii favorabile de existenţă ursul, lupul, cerbul, căprioara, vulpea, jderul, viezurele, cocoşul de munte.

Niciun comentariu: